latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:31 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Промоција књиге "Жижљевина" у Вишеграду

"Жижљевина" је назив нове збирке пјесама књижевника Слободана Ристовића чија је промоција одржана у Kултурном центру Иво Андрић у Вишеграду.
Књига "Жижљевина" Слободана Ристовића - Фото: РТРС
Књига "Жижљевина" Слободана РистовићаФото: РТРС

Организатори ове књижевне вечери били су Српско културно просвјетно друштво "Просвјета", Kултурни центар и Народна библиотека "Иво Андрић" те Друштво пјесника "Мост".

У збирци "Жижљевина" представљено је нових 85 пјесама. Слободан Ристовић је пјесник "чији стихови извиру из подсвјести, из колективног сјећања, и на равнодневницу дана полажу питку и језгровиту слику живота и свијета" - речено је на промоцији.

Пјесме су мистичне, архаичне са пуно различитих стилова риме и ријечи. Он је желио да сачува старе ријечи и стари језик. Једноставно његова рима је слободан стих и то је оно што га разликује од осталих пјесника и свртстава у врло вриједне и слободне умјетнике .

Шта је жижљевина у тој поезији, или шта је поезија у жижљевини. То је оно што нисмо могли да смислимо. То је оно што је осмислило нас. То је клица у нашој души , сјеме које никне из нас и постанемо то што нас некада питају ко смо и шта смо. Сјеме које ниче на неким странама, а да га нисмо сијали.

Ристовић је до сада објавио бројне збирке поезије, те романи Срећа је негде близу и Страх од људи.

Заступљен је у више антологија и превођен на више језика.