latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:45 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

У Руском дому у Београду промовисана књига "Геополитика и Срби" (ВИДЕО)

У Руском дому у Београду промовисана је књига "Геополитика и Срби" професора Срђана Перишића који у oвом научном дјелу разоткрива однос Срба и геополитике и анализира стварање, успон и пад српске геополитичке идеје у 19. и 20. вијеку, као и дјеловања великих сила.
Књига "Геополитика и Срби" - Фото: РТРС
Књига "Геополитика и Срби"Фото: РТРС

Срби морају да се окупљају око своје геополитичке идеје обједињавања свих српских земаља, те да буду у најчвршћим односима са Русијом, која је себе уградила у темеље српске државности истакнуто је на промоцији.

- Срби, Србија, Република Српска, Црна Гора, припадају том кругу који данас носи Русија и свако одустајање од тога било би почетак неког новог страдања. У 20. вијеку смо одустали од наше геополитичке идеје, па тиме и од Русије - рекао је аутор књиге Срђан Перишић.

Перишић је истакао да је српска елита западно од Дрине створила Републику Српску, што улива наду да Срби могу данас да размишљају геополитички.

- То нам је наук за данашње дјеловање. Србе су данас распарчани у више држава, али на сву срећу Срби западно од Дрине, у Републици Српској, а једно вријеме док је била и Српска Крајина, успјели су да створе државу потпуно на геополитичким основама - додао је Перишић.

Историчар Милош Ковић истакао је да ова књига на егзактан начин утврђује шта је геополитички идентитет Срба.

- Суштина српске идеје је да је светосавски и косовски завјет укоријењен, утемељен и заштићен великом источном православном цивилизацијом. Наравно, када Перишић пише о српском народу, он мисли на интегрално схватање српског народа, не само у Србији, него и у Републици Српској и Црној Гори и свуда гдје се налази - истиче Ковић.

Са скупа је поручено да је идеја обједињавања српских земаља срушена у 20. вијеку дјеловањем не само спољног западног фактора, него и због грешака српске политичке елите тог времена.