latinica  ћирилица
17/03/2023 |  12:03 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

У Источној Илиџи крајем јуна боравиће 47 дјеце са Космета (ВИДЕО)

У пројекту "Спојимо дјецу Републике Српске и Косова и Метохије" ове године први пут учествоваће и општина Источна Илиџа која ће угостити 47 дјечака и дјевојчица.
Источна Илиџа - Арлов, Божовић -састанак - Фото: СРНА
Источна Илиџа - Арлов, Божовић -састанакФото: СРНА

Пројекат траје већ 11 година и до сада је њим обухваћено око 6.000 малишана са Косова и Метохије који живе у тешким условима и неизвјесности и којима се на овај начин жели помоћи у повезивању са Републиком Српском.Пп

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову Милорад Арлов је рекао да ће у Источну Илиџу доћи дјеца из гњиланског краја из српске општине Витина и великог српског села Шилово

- Долази 47 ученика у пратњи просвјетних радника, заједно са још око 700 српске дјеце са Косова и Метохије која долазе у 19 локалних заједница Републике Српске - додао је Арлов.

Маринко Божовић начелник општине Источна Илиџа истакао је да ће они у Источној Илиџи провести седам дана.

- Заиста ћемо се потрудити заједно и са родитељима и са основним школама са подручја општине Источне Илиџе, а ради се о три основне школе, да ова дјеца заиста доживе нешто што у овом моменту не простору на којем они живе не могу и да се из тих њихових посјета створе дугогодишња пријатељства - каже Божовић.

Директор Основне школе "Јован Дучић" из Касиндола, општина Источна Илиџа, Милица Вуковић изразила је наду да ће дјеца отићи са лијепим успоменама.

- Надам се ће ово продубити сарадњу са школама у Косову и Метохији и да ћемо дјеци пружити овдје угодан амбијент, јер то њима заиста треба - додала је она.