latinica  ћирилица
17/03/2023 |  13:57 | Аутор: СРНА

Човић: Влада Федерације до 6. априла

Предсједник Хрватског народног сабора БиХ Драган Човић изјавио је данас у Мостару да ће споразум о формирању власти у ФБиХ бити потписан у петак , 24. марта, а да ће федерална Влада бити формирана до 6. априла.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је истакао да ће споразум двије групације из ФБиХ које су формирале и власт на нивоу БиХ бити потписан 24. марта у Мостару, након састанка који је планиран за 11.00 часова.

- Споразумом ће бити дефинисани односи два страначка блока, без обзира јесу ли то ресори у Влади, институције или други односи. Желимо у тај споразум уградити сваки ресор у Влади ФБиХ, сваку институцију, да тачно знамо какву ко има обавезу. То би наслонили на споразум који смо потписали на нивоу БиХ - навео је Човић након сједнице Предсједништва ХНС-а у Мостару.

Он је додао да ће споразум дефинисати све оно што је до сада давало простора за неспоразум у јавности.

- Ових дана смо имали неспоразум око именовање судије Уставног суда БиХ. Ако имамо договор, ми га поштујемо, и то је требало завршити на прошлој сједници Представничког дома. Такве ствари које су до сада договаране усмено требало је спровести. Појавило се мало неспоразума код оних који су преузели обавезу да то заврше - навео је Човић.

На питање како избјећи СДА, Човић је рекао да он никога не избјегава, већ да ХДЗ има партнере с којима иде у власт, а да је у СДА изгубљено повјерење.

- На нивоу кантона можда ће то бити потпуно другачије, ко зна како ће завршити разговори и када је у питању блок који ми предводимо. Нико никога не избјегава, стварамо амбијент повјерења - навео је Човић.

Он је нагласио да ХДЗ инсистира на договору са партнерима, те да ствари морају проћи када дођу на Савјет министара и у парламент, а не да се тада расправљају.

Према његовим ријечима, до краја априла би требале бити формиране и све кантоналне владе.

- Дотакли смо се политичке ситуације, спинова који можемо видјети у јавности и који желе узнемирити духове. Ми желимо да створимо миран амбијент који ће обезбиједити потпуну безбједност, те амбијент да се више инвестира у БиХ и да мијењамо и економски и демографски амбијент - навео је Човић.