latinica  ћирилица
17/03/2023 |  15:19 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Маја Михајловић добитник "Чучкове књиге" (ФОТО)

Књижевник Маја Михајловић добитник је награде "Чучкова књига" за 2022. годину за збирку поезије "Бродови, богови и мали пожари у рукама", која се додјељује у оквиру "Чучкових књижевних сусрета", саопштено је из Народне библиотеке "Бранко Чучак" на Хан Пијеску.
Библиотека (Фото: EPA-EFE/EDWIN BERCIAN/илустрација) -
Библиотека (Фото: EPA-EFE/EDWIN BERCIAN/илустрација)

Жири који чине ранији добитници ове награде Милка Колунџић, Михаела Шумић и Саша Губеринић одлучио је да буде награђена ова збирка пјесама објављена 2022. у издавачкој кући "Имприматур" из Бањалуке.

Колунџићева је рекла да посебно осјећање чежње поезију Михајловићеве издваја од овогодишњих књижевних првенаца пристиглих на конкурс за "Чучкову књигу". Награђена књига "Бродови, богови и мали пожари у рукама" је њена прва збирка поезије.

Михајловићевој ће награда бити уручена на 15. "Чучковим књижевним сусретима" у суботу, 25. марта, на Хан Пијеску.

Директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да ће овогодишња књижевна манифестација почети у петак, 24. марта, програмом за младе "Бранкова клупа", дружењем са књижевником Александром Михајловић уз књигу "Софијине мудролије с Марком Краљевићем" у локалној кино-сали.

Другог дана "Чучкових књижевних сусрета" у суботу од 10.00 часова планирано је окупљање учесника у Народној библиотеци, те полагање цвијећа на гроб Бранка Чучка у мјесту Богаз.

Истог дана од 12.00 часова биће одржано "Чучково поподне" у читаоници библиотеке на којој ће бити представљен књижевни рад Александре Михајловић и организована изложба "Минијатуре".

У суботу у 18.00 часова у кино-сали планиране су поздравне ријечи представника општине Хан Пијесак, Министарства просвјете и културе Републике Српске и Народне библиотеке.

Након тога, услиједиће бесједа редовног професора са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саше Кнежевића, те обраћање представника жирија и свечано уручење награде лауреату Маји Михајловић.

На овој манифестацији говориће и књижевници Кајоко Јамасаки, Ђорђе Нешић, Сретен Видаковић, Миладин Берић, Александра Михајловић, Слободан Јовић и Аћим Тодоровић.

У музичком дијелу програма учествују Јована Бојанић, професор музике и вокални солиста, те Пеђа Харт, професор музике.

Организатор "Чучкових књижевних сусрета" је Народна библиотека која носи име овог ствараоца, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Хан Пијесак.

Бранко Чучак /1948-2008/, пјесник, романописац, приповједач, драматруг, публициста и есејиста, провео је дјетинство и рану младост на Хан Пијеску, гдје и сахрањен.