latinica  ћирилица
17/03/2023 |  15:37 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Шеранић-Клуге: У плану развој скрининг програма карцинома грлића материце у Српској

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас са директором Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом на маргинама Другог међурегионалног састанка високог нивоа о здрављу избјеглица и расељених лица Европе, Африке и Медитерана, која се одржава у Египту у организацији Свјетске здравствене организације, саопштено је из овог Министарства.
Шеранић - Клуге   (Фото:Ministarstvo zdravlja Srpske) -
Шеранић - Клуге (Фото:Ministarstvo zdravlja Srpske)

Теме састанка били су нови системски закони у здравственом систему Српске и њихова будућа примјена у организацији ефикасне, доступне и квалитетне заштите за грађане Српске.

Шеранић је упознао доктора Клугеа са тренутним инвестиционим пројектима изградње нових и реконструкције постојећих болничких комплекса у Републици Српској, као и о намјери Владе Српске да у будућности у Бањалуци изгради савремени Медицински комплекс.

- Између осталог, разговарали смо и о техничкој и финансијској помоћи Свјетске здравствене организације за истраживање, знање, ставове и праксу у вези са вакцинацијом против хуманог папилома вируса. Такође, биће нам значајна и подршка едукацији здравствених радника у реализацији програма вакцинације против ХПВ-а, а у плану је и развој скрининг програма карцинома грлића материце у Републици Српској. Разматрали смо и потребу израде студије процјене стања интрахоспиталних инфекција у Републици Српској - поручио је Шеранић након састанка.

Шеранић је захвалио Клугеу на конкретној подршци Свјетске здравствене организације здравственом систему Српске, а посебно за будуће активности које ће бити усмјерене на промоцију здравља и превенцију болести, наводи се у саопштењу.