latinica  ћирилица
17/03/2023 |  15:44 ⇒ 17:08 | Аутор: Политика

Банка Силицијумске долине поднијела захтјев за реорганизацију

Финансијска група власница банке Силицијумске долине данас је поднијела захтјев за реорганизацију под надзором суда у складу са Поглављем 11 о банкроту, како би потражила купце за имовину, неколико дана након што су њену јединицу банке Силицијумске долине преузели амерички регулатори.
Банка Силицијумске банке (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Банка Силицијумске банке (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

До покретања стечајног поступка дошло је након хитних мјера владе за јачање повјерења, које до сада нису уклониле забринутост од преливања кризе, наводи Ројтерс, јавља Танјуг.

Финансијске акције изгубиле су више милијарди долара у вриједности након колапса банке Силицијумске долине и банке Сигначер прошле недјеље, док се кредитна ситуација погоршала за највеће банке на Волстриту.

Калифорнијски регулатори су прошлог петка затворили банку Силицијумске долине и именовали Федералну корпорацију за осигурање депозита за стечајног управника, након највећег банковног колапса од када је банка Вашингтон Мјучуал пропала током финансијске кризе 2008. године.

Ројтерс је раније ове седмице пренио да матична компанија банке Силицијумске долине истражује могућности заштите од банкрота како би продала своју имовину, а данас је саопштено да има СВБ има око 2,2 милијарде долара ликвидности.