latinica  ћирилица
17/03/2023 |  16:21 ⇒ 17:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган најавио ратификацију кандидатуре Финске за чланство у НАТО-у

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће Турска у парламенту започети процес ратификације кандидатуре Финске за чланство у НАТО-у, пошто је та скандинавска земља предузела конкретне кораке да испуни своја обећања.
Ердоган и Нинисто (Фото: EPA-EFE/MURAT CETIN MUHURDAR HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Ердоган и Нинисто (Фото: EPA-EFE/MURAT CETIN MUHURDAR HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

На конференцији за новинаре са својим финским колегом, Ердоган је рекао да ће Турска наставити разговоре са Шведском о питањима везаним за тероризам и да ће кандидатура Шведске за чланство у НАТО-у директно зависити од предузетих мјера, пренио је Ројтерс.

Фински предсједник Саули Нинисто данас је поздравио план Турске да започне процес ратификације чланства Финске у НАТО.

- Раније смо разумјели да сте донијели своју одлуку и да данас потписивање потврђује да турски парламент почиње да ради на ратификацији финског чланства. То је сигурно, за цијелу Финску, веома важно - рекао је Нинисто на заједничкој конференцији за новинаре

Шведска и Финска су формално поднијеле захтјев за придруживање НАТО у мају прошле године, напуштајући деценије војне неутралности, након напада Русије на Украјину.

Међутим, Турска је изнијела приговоре, оптужујући ове двије државе да толеришу, па чак и подржавају терористичке организације, укључујући курдску ПКК и ФЕТО, групу која, како наводи Анадолија, стоји иза покушаја пуча у Турској у јулу 2016. године.