latinica  ћирилица
17/03/2023 |  19:29 ⇒ 19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Упутити најоштрији протест због скупа у Европском парламенту о Степинцу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је данас Министарство спољних послова Србије да упути најоштрији протест због организовања скупа у Европском парламенту на коме би Алојзије Степинац био приказан као светац.
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

- Потребно је да се, између осталог, хитно упуте протесна писма предсједнику и потпредсједницима Европског парламента, предсједавајућем Комитета за спољне послове и свим политичким групацијама у Европском парламенту - навео је Линта у изјави за јавност.

Он је изразио увјерење да Србија треба да покрене правну, дипломатску и политичку борбу за међународно признање геноцида над Србима у НДХ и на тај начин се супростави бруталној ревизији историје Другог свјетског рата на простору бивше Југославије.

- То конкретно значи да државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у својим парламентима донесу резолуције којима се масовно истребљење Срба у НДХ признаје као геноцид. Због тога је од суштинског значаја да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ - истакао је Линта.

Он је додао да је, поред тога, од кључне важности да се оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ, чији би циљ, између осталог, био борба за међународно признање геноцида над нашим народом током Другог свјетског рата.