latinica  ћирилица
17/03/2023 |  19:50 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Предсједништво наредне седмице о буџету

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Нацрт буџета стигао у Предсједништво из Савјета министара и да ће бити разматран наредне седмице.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Говорећи о повећању плата, она је рекла да је Савјет министара у претходном периоду радио на томе, те да је намјера била да се заштите државни службеници који раде годинама а нису имали адекватно повећање плате, док је препорука за повећање плата функционерима да се тај дио новца издваја за хуманитарне сврхе.

Цвијановићева је подсјетила да је у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ неколико пута интервенисано повећањем плата радницима, како би се на тај начин умањило дивљање цијена које је било посљедица глобалних дешавања.

- У суштини имамо ситуацију да је било неопходно стићи сва кретања која су проузрокована ситуацијом на глобалној сцени. Расле су цијене, али нисмо имали могућност да то прати процедура везана за плате - рекла је Цвијановићева за БХРТ.

Коментаришући јучерашњу посјету Загребу, гдје се састала са предсједником и премијером Хрватске Зораном Милановићем и Андрејем Пленковићем, Цвијановићева је нагласила да је хрватске званичнике обавијестила о забринутости грађана и општина у БиХ поводом најављене градње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској.

- Обавијестила сам их и да су институције на свим нивоима власти интервенисале у смислу да се тражи да Хрватска преиспита своју одлуку и да се понаша у складу са одредбама ЕСПОО конвенције која подразумијева да се радиоактивни отпад складишти у близини гдје се производи - рекла је Цвијановићева и додала да ће разговори о овој теми бити настављени.

Она је истакла да је охрабрује порука коју је добила од оба Хрватска званичника да су заинтересовани за добросусједске односе, те да и они желе да граница коју дијеле БиХ и Хрватска не буде граница раздвајања, него мјесто сусрета и економске иницијативе.

- Првенствено ме радује чињеница да добијамо увјеравање да су и они заинтересовани за мир, стабилност и безбједност ових простора, и коначно за дејтонску поставку БиХ - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да није могуће никакво ресетовање и враћање на старо стање прије Дејтона.

- То је прошлост која је остављена иза нас добијањем новог Устава, нове структуре и унутрашње организације - навела је Цвијановићева.

Она је рекла да БиХ са Хрватском и даље има неријешено питање ратификације споразума о граници који је потписан 1999. године, али никада није ратификован.

- То су све ствари које ће морати доћи на дневни ред и ово је била прилика да се о свему томе отворено прича - закључила је Цвијановићева.