latinica  ћирилица
17/03/2023 |  20:48 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Котор Варош: Представљена књига о страдању народа Козаре

У порти Храма Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу вечерас је промовисан зборник "Кад прошлост проговори: Козара 1942-2022" који садржи стручне радове историчара и публициста из Републике Српске, Србије и Хрватске, те бројне фотографије и документе о страдању народа Козаре у Другом свјетском рату.
Котор Варош - представљена књига о страдању народа Козаре - Фото: СРНА
Котор Варош - представљена књига о страдању народа КозареФото: СРНА

Један од аутора зборника Зоран Кос рекао је Срни да је прошло осам деценија од страдања народа Козаре, те да је исто толико требало да се јавно проговори о тој теми на исправан начин.

- Обиљежавајући значајан датум - 80 година од офанзиве на Козари, покушали смо да историјски реално сагледамо козарачку катаклизму. Жеља нам је била да што објективније сагледамо страдање нашег народа, прије свега зарад будућих истраживања и комплетирања историјске истине о отпору и борби у којој су недужни, голоруки народ Козаре тукли њемачки тенкови и авиони и бројчано надмоћнија усташко-њемачка пјешадија - истакао је Кос.

Према његовим ријечима, у свему је учествовало и квислиншко домаће становништво, а жртве су били припадници српског народа, православне вјере, оба пола и свих животних доба.

- Покољи су чињени у кућама, на кућним праговима, у двориштима, на путевима, по шумама, ораницама и ливадама, у православним храмовима и црквеним домовима, те у логорима, дјечијим и сабирним на челу са злогласном усташком фабриком смрти Јасеновац - нагласио је Кос.

Аутори зборника Раденко Вујасин и Радоја Рацановић говорили су о догађајима након проглашења Независне Државе Хрватске.

- Усташко вођство планирало је да Бањалука буде главни град, што је значило да српски народ на овим просторима треба побити, протјерати и преселити у Србију. Схвативши шта му се спрема, након великих злочина у Далматинској загори, Лици, Банији, Кордуну и Босанској Крајини, српски народ је устао и почео организовање отпора - навео је Рацановић.

Вујасин је рекао да је један од угледних Срба и устанички вођа био учитељ Лазар Тешановић, чије активности у ратном вихору историчари још нису до краја разјаснили.

- Зна се да је као ратник припадао Југословенској војсци у Отаџбини, губитничкој страни у рату. У народу је остало сјећање да због њега и сабораца није било великих страдања у јаворанском крају и дијеловима које су штитиле Тешановићеве чете. Мало је познато како је страдао, а не зна се ни гдје му је гроб - закључио је Вујасин.

Аутори су сагласни у оцјени да је осам деценија живјела лаж да су четници учествовали у офанзиви на Козари, а једина је истина да су имали на свом кућном прагу окршаје са партизанским јединицама и многи су због тога главу изгубили.

Организатор вечерашње промоције била је Књижевна заједница "Васо Пелагић" из Бањалуке, а домаћин архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић.