latinica  ћирилица
17/03/2023 |  21:45 ⇒ 22:11 | Аутор: СРНА

Брнабић: Никаквих "олуја" и погрома више неће бити

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић поручила је вечерас на државној церемонији обиљежавања Дана сјећања на погром Срба на Косову и Метохији 2004. године да никаквих "олуја" и погрома српског народа више неће бити, а да ће слика мржњом обузетог човјека који ломи крст на цркви у Подујеву стајати у албуму српског националног страдања.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bg) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bg)

- Та времена су прошла, Србија више није слаба и понижена, никада више не смијемо да допустимо да Србија буде тако слаба, да буде немоћна да не може да гарантује ни физички опстанак свог народа. Никада више - рекла је Брнабићева у обраћању у Народном позоришту у Београду.

Брнабићева је истакла да Србија на неке ствари никада неће моћи да пристане, али ће наставити да чини све да и њој и свима у региону буде боље.

- Наше црвене линије су јасне када је ријеч о Косову и Метохији, наша спремност на дијалог и мирно рјешавање несугласица је израз снаге и одговорности, а не колебања или слабости - рекла је она и додала да је важно да се покуша затворити страница историје конфликата.

Брнабићева је подсјетила да је током мартовског погрома 2004. године који су извршили Албанци над Србима на Косову и Метохији уништавана културна и вјерска баштина српског народа, културно благо од свјетског значаја и под заштитом Унеска.

Она је прочитала имена убијених Срба, те указала да је протјеривањем Срба етнички састав потпуно промијењен и од Срба очишћени бројни градови, општине и села на Косову и Метохији.

Брнабићева је подсјетила да је у том погрому више од 4.000 Срба и других неалбанаца протјерано са вјековних огњишта, спаљено више од 930 кућа и зграда да се не би вратили, уништено и оскрнављено 35 храмова, стотине манастирских збирки, крстова, књига, икона, звона непроцјењиве вриједности и под заштитом Унеска, као и гробаља.

- Када и нас нестане и када потомци буди гледали те симболе страдања, остаће опомена да се историја често понавља - рекла је Брнабићева, која је додала да о томе најбоље свједочи Црква Светог Андреја у Подујеву, која је више пута рушена и обнављана.

Она је нагласила да садашња власт Србије на челу са предсједником Александром Вучићем одговорном политиком настоји да тај круг несреће и историју страдања некако приведе крају.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, министри, изасланик предсједника Србије, народни посланици, представници града Београда, Војске Србије, представници Српске православне цркве и вјерских заједница, борачких удружења, дипломатског кора, те породице настрадалих.

Прије 19 година, 17. и 18. марта 2004. године, над Србима Косова и Метохије догодио се погром, својеврсна "Кристална ноћ" над српском имовином, светињама, храмовима и споменицима, системска планска и организована акција етничког чишћења Срба са Косова и Метохије.

Током овог највећег етнички мотивисаног насиља над Србима од доласка међународних снага, у рушилачким нападима албанских екстремиста протјерано 4.012 Срба, убијено 19 особа. Етнички очишћено шест градова, међу којима Приштина, и десет села.

Повријеђено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили са локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 вјерских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима Црква Богородице Љевишке у Призрену.

Повод за погром била је лажна вијест приштинских медија да су за утапање тројице албанских дјечака у ријеци Ибар, недалеко од Зубиног Потока, криви Срби.