latinica  ћирилица
17/03/2023 |  22:04 ⇒ 22:10 | Аутор: sputniknews.com

Кирби: САД против моменталног прекида ватре у Украјини

Сједињене Америчке Државе противе се моменталном прекиду ватре у Украјини, сматрајући да то неће допринијети постизању трајног мира, саопштио је координатор стратешких комуникација Савјета за националну безбједност САД Џон Кирби.
Џон Кирби (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL) -
Џон Кирби (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL)

Он је позвао кинеско руководство, које је изнијело иницијативу о тренутном прекиду ватре у Украјини, да ступи у контакт не само са Москвом, коју ће сљедеће седмице посјетити кинески лидер Си Ђинпинг, него и са Кијевом.

- Прекид ватре у овом тренутку у суштини би представљао ратификацију онога што је заузела Русија. Не сматрамо да је то корак у правцу праведног и трајног мира - рекао је Кирби.

Истовремено је изразио забринутост да би покушаји кинеског посредовања у рјешавању сукоба у Украјини могли да буду једнострани.

Кирби је позвао Ђинпинга да ступи у контакт и са украјинским лидером Володимиром Зеленским.

- И даље сматрамо да је веома важно да он чује и украјинску страну, а не само руског предсједника Владимира Путина и руску тачку гледишта - поручио је Кирби.

Раније је Министарство спољних послова Кине објавило документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о рјешавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид борбених дејстава и прелазак на мировне преговоре.

Кинески предсједник Си Ђинпинг ће на позив руског предсједника Владимира Путина боравити у посјети Русији од 20-22. марта, објавио је раније Кремљ.