latinica  ћирилица
17/03/2023 |  22:25 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

У Дервенти приказан документарни филм "Видовдан - нит која нас веже"

У Дервенти је вечерас приказан документарни филм "Видовдан - нит која нас веже" чији су аутори чланови Клуба историчара "Посавина".
Дервента - приказан документарни филм "Видовдан - нит која нас веже" - Фото: СРНА
Дервента - приказан документарни филм "Видовдан - нит која нас веже"Фото: СРНА

Предсједник Клуба историчара "Посавина" Маја Видовић рекла је да ће филм имати више дијелова и да ће обухватити најважније сегменте из историје српског народа - од досељавања Словена на Балкан до савремених догађаја, а да је у вечерас представљеном документарцу акценат на Видовдану.

- Стога смо се и одлучили за овај назив. Обрадили смо период до Првог свјетског рата - рекла је Видовићева уочи пројекције у Народној библиотеци "Бранко Радичевић".

Она је навела да је рад на документарном филму трајао двије године, додајући да је до сада имао премијере у Шамцу и Новом Саду.

- Уз подршку колега и професора успјели смо да пројекат реализујемо до краја, иако нам је буџет био скроман. Са свега 200 КМ успјели смо покрити трошкове превоза, јер смо снимали на неколико локација. Ту су нам подршку пружиле општине Шамац и Модрича - рекла је Видовићева.

Клуб историчара "Посавина" вечерас је промовисао и трећи број часописа за друштвене и хуманистичке науке "Наша мисао" који је посвећен теми "30 година Републике Српске".