latinica  ћирилица
17/03/2023 |  22:31 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

У Музеју Козаре отворена изложба фотографија о знаменитим Србима из Далмације

У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба о знаменитим Србима из Далмације, а обухвата омаж 105 великана.
Приједор - отворена изложба фотографија о знаменитим Србима из Далмације - Фото: СРНА
Приједор - отворена изложба фотографија о знаменитим Србима из ДалмацијеФото: СРНА

Аутор изложбе Милорад Кураица из Суботице је рекао да је његов мотив да припреми једну овакву изложбу проистекао из незадовољства како се Срби односе према својој прошлости и њеним великанима и културном насљеђу.

- Сигуран сам да треба да се још више сјећамо наших великана, а ови великани из моје родне Далмације на прави начин показују како је једна мала регија изњедрила тако велики број људи који у се уградили у ону чувену Његошеву мисао "благо оном ко довијека живи имао се рашта и родити" - рекао је Кураица новинарима.

Он је додао да је процес припреме био дуготајан и да је ово једна ванвременска изложба која ће се стално надограђивати.

Овај својеврсни омаж обухвата великане који су на свој начин допринијели стварању културног идентитета и културне баштине у области науке и културе, свог дипломатског, књижевног, публицистичког, академског, умјетничког или спортског рада.

Аутор је издвојио имена личности попут архимандрита Герасима Зелића, Герасима Петрановића, Владимира Беаре, Илије Петковића, Руђера Бошковића, Вука Мандушића, Антонија Војиновића.

Сарадник на креирању изложбе Радмила Тонковић каже да је изложба веома драгоцјена и да је веома срећна што се међу изложеним фотографијам налазе и фотографије њена два претка из породице Војиновић.

Изложба ће у Музеју Козаре бити отворена до 31. марта.