latinica  ћирилица
18/03/2023 |  11:29 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Нова рунда дијалога Београда и Приштине у Охриду, Вучић разговарао са Борељом и Лајчаком (ВИДЕО)

У Охриду је одржан састанак европског комесара за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са предсједником Србије Александром Вучићем.
Састанак у Охриду -
Састанак у Охриду

Након састанка са Вучићем, услиједио је разговор Лајчака и Бореља са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, а затим су предвиђени и трилатерални разговори. На позив европског шефа дипломатије, у Охриду се разговара о споразуму о имплементацији европског предлога.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић се данас у Охриду састао и са предсједником Владе Републике Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским.

- Захвалио сам пријатељу Димитру Ковачевском на томе што, као добар домаћин, жели да допринесе конструктивном наставку дијалога - написао је Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ковачевски се претходно састао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и са високим представником ЕУ за спољну политику и безбjедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да ће позиција Србије бити тежа због налога МКС за хапшење руског предсједника Владимира Путина и поручио да у Охриду неће ништа потписати.

Састанак је сазвао високи представник ЕУ Жозеп Борељ, а учешће су потврдили предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, саопштила је прес служба Европске уније.

Дијалог ће се одвијати уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Како се наводи, најприје ће се одржати одвојени билатерални састанци са Вучићем и Куртијем, један за другим, након чега ће услиједити заједнички трилатерални састанак.

На крају састанка предвиђена је изјава Бореља за медије.