latinica  ћирилица
18/03/2023 |  12:12 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Асистенти у настави: Циљ подршка и помоћ дјеци с посебним образовним потребама (ВИДЕО)

Основна школа у Шамцу већ десет година наставу организује по инклузивном моделу. Деветоро ученика с потешкоћама у развоју, у савладавању градива и укључивању у заједницу, помаже шест асистената.
Школа у Шамцу - Фото: РТРС
Школа у ШамцуФото: РТРС

Једна од ученица, Хелена, радује се доласку у школу, дружењу са вршњацима и "тетом" која јој помаже у учењу и лакшем сналажењу у новом окружењу. Мама, каже да је задовољна видљивим напретком дјевојчице, те да уз помоћ асистента, доста напредује и социјализује се.

Дјеца с посебним образовним потребама раде по прилагођеном наставном плану и програму. Ради социјализације, настава се одвија у одјељењу с вршњацима.

Асистент у настави, Татјана Марковић каже да је њихов суштински задатак подршка дјеци, као и сарадња са њима.

- Оно што је суштински задатак аистента јесте да буде подршка дјеци, да сарађује са њима, у једном дијелу ми мијењамо и родитеље можемо рећи и то, зато што смо ми у потпуности подршка дјеци током цијелог наставног процеса док су они у школи - рекла је Марковићева.

Основна школа у Шамцу увела је инклузивну наставу прије десет година, а реализација пројекта асистенције у настави дала је очекиване резултате.

- Јако је битно да дјеца с потешкоћама буду укључена у редовна одјељења због социјализације, због одбацивања одређених стигми којој су та дјеца изложена, социјализују се, комуникација се проширује, уче социјалну интеракцију - истакла је Милана Ђурић, дефектолог.

Основну школу у Шамцу похађа 450 ученика. Једанаест ученика учествује у инклузивној настави, а деветоро има персоналне асистенте.