latinica  ћирилица
18/03/2023 |  12:30 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Британски портал о путовањима: Друго мјесто Бањалуци као пожељној викенд дестинацији

Бањалука је у посљедње двије деценије прва туристичка дестинација у Републици Српској, а прошле године је забиљежила рекордан туристички промет са више од 146.000 ноћења, речено је у бањалучкој Туристичкој организацији.
Туризам - Фото: СРНА
ТуризамФото: СРНА

Портпарол бањалучке Туристичке организације Бранка Бранковић истиче да је британски портал о путовањима уврстио Бањалуку на друго мјесто као пожељну викенд дестинацију.

Она навела да су у прошлој години забиљежена 94.842 доласка и 146.189 ноћења, што је рекорд у посљедњих 20 година.

- Број ноћења слободно можемо помножити са 2,5 и онда ћемо добити праву слику колико је Бањалука остварила ноћења у протеклој години - рекла је Бранковићева.

Она је додала да је у јануару ове године евидентирано 9.992 ноћења, што је за 63 одсто више од истог перода прошле године.

- У јануару ове године евидентиран је 5.801 долазак или 41 одсто више него у истом периоду прошле године - рекла је Бранковићева.

Она је додала да су традиционално најбројнији и највјернији гости из Словеније, затим из Србије и Хрватске, а у посљедње двије године и из Црне Горе.

- Можемо да се похвалимо податком да имамо велики број гостију из свих земаља, поготово из градова са којима је повезан Бањалучки аеродром - рекла је Бранковићева.

Она је истакла да се гости у Бањалуци у посљедње двије године задржавају три и више ноћења, док то раније није био случај.

Бранковићева је навела да је Бањалука туристичко мјесто, односно јако интересантна дестинација током сва четири годишња доба.