latinica  ћирилица
18/03/2023 |  12:38 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Гогановић: Хелез може призвати само свој политички пад

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је Срни да су коментари Зукана Хелеза о наводном политичком паду предсједника Републике Српске Милорада Додика потпуно непотребни, те да Хелез може призвати само свој политички пад.
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

- Милорад Додик је одговарао Хелезу када је гласовима посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ именован за министра одбране. СНСД и ХДЗ су захваљујући својим политикама и лидерима Милораду Додику и Драгану Човићу постали незаобилазан политички фактор на нивоу БиХ, док су бошњачки партнери изабрани, али од њих се може и одустати, па је за анализу ко је ближи паду - Хелез или Додик - нагласио је Гогановић.

Реагујући на Хелезову изјаву да захваљујући обавјештајним подацима којима има приступ као министар одбране предвиђа пад Милорада Додика, Гогановић је рекао за Срну да је СНСД увијек за коректан однос, али да неће толерисати ничије покушаје омаловажавања, те да оваквим медијским иступима Хелез показује да је непоуздан партнер, не само СНСД-у, него и "Тројци", а и међународној заједници.

Гогановић је упитао и на које се податке Војно-обавјештајне службе Хелез позива, будући да БиХ нема такву службу, већ у складу са чланом 9 Закона о одбрани има Војно-обавјештајни род, који је у систему командовања и контроле Оружаних снага БиХ препознат као такав.

- Посебно је питање како је министру одбране непознато да је, у складу са Законом о заштити тајних података, строго забрањено јавно објављивање класификованих података, али то је питање за надлежне институције БиХ - навео је замјеник министра одбране у Савјету министара.

Он је подсјетио да је наводно због коришћења обавјештајних података у политичке обрачуне недавно једна особа завршила на америчкој "црној листи" и додао да се искрено нада да његов колега Хелез својим поступцима неће завршити на истој.

Гогановић је нагласио да је у Савјет министара ушао на позив предсједника Додика и да је вјеровао да у Хелезу има партнера да граде европску БиХ.

- Жао ми је што, изгледа, нећу имати у Хелезу искреног партнера на том путу. Уз мој висок праг толеранције и заговарања дијалога не могу подржати кршење закона, урушавање институција БиХ и нападе на предсједника Републике Српске Милорада Додика - закључио је Гогановић.