latinica  ћирилица
18/03/2023 |  12:41 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Путин потписао закон о кривичној одговорности за лажне информације о војној акцији

Руски предсједник Владимир Путин потписао је закон о кривичној одговорности за дискредитацију и ширење лажних вијести о свим учесницима руске војне операције у Украјини, без обзира на њихов статус.
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Према новом закону, за ово дјело може бити изречена казна до 15 година затвора и новчана казна до пет милиона рубаља /64.950 долара/, наводи се на званичном порталу о правним информацијама.

Амандмани пооштравају казну за дискредитацију распоређивања руских оружаних снага у иностранству, која је раније износила до пет година затвора.

Осим одговорности за дискредитовање добровољаца, измјенама се повећава казна за таква дјела на седам година затвора, пренио је Спутњик.

Унесене су измјене у члан о лажним вијестима о руским оружаним снагама, којима се казна за таква дјела проширује и на добровољце. Максимална казна према овом члану је 15 година затвора.

Путин је потписао и закон о казнама до милион рубаља за ширење упутстава о недозвољеној производњи муниције за ватрено оружје у медијима или на интернету, као и за јавне акције с циљем дискредитације помоћи коју добровољци пружају руским оружаним снагама.