latinica  ћирилица
18/03/2023 |  12:46 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Кошарац: Формат да Изетбеговић и СДА преживе је радикализација потпомогнута Исламском заједницом

Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да се Исламска заједница у БиХ и њен поглавар Хусеин Кавазовић грчевито боре за опстанак и останак Бакира Изетбеговића и СДА на власти, при чему не презају од ратнохушкачких наратива и безочних напада на Републику Српску и предсједника Милорада Додика.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Формат да Изетбеговић и СДА политички преживе је радикализација и ништа друго. Посебно је забрињавајуће да у томе имају свесрдну подршку реиса Кавазовића, што је крајње непримјерено, али и опасно понашање једног вјерског службеника - рекао је Кошарац у изјави за Срну реагујући на саопштење Исламске заједнице у којем је наведено да "мир не угрожава Кавазовић, него Милорад Додик".

Он је упозорио да је на сцени иста матрица као 90-их година, с тим да СДА данас није на власти, што у радикалним бошњачким круговима ствара додатну панику и страх.

Кошарац је додао да је очигледна намјера да СДА мапира политичку сцену у ФБиХ, уз помоћ Исламске заједнице, али и одређених невладиних организација и појединих медија.

- Реис Кавазовић је у Функцији одбране политике СДА. Он сасвим отворено учествује у кампањи останка Изетбеговића на челу СДА, иако је јасно да њега нико неће, као и да нико неће с њим и његовим политикама - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, реису Кавазовићу било би много боље и корисније да се посвети вјерским питањима, умјесто што политички ангажовано и свесрдно учествује у "спашавању војника Бакира".

- Не могу да не примијетим огромну количину нервозе реиса Кавазовића због чињенице да СДА губи власт. У страху од тог губитка и промјене политичких односа у ФБиХ, поглавар Исламске заједнице не само да учествује у кампањи промовисања Бакира Изетбеговића као врховног лидера, већ сасвим неосновано напада предсједника Републике Српске Милорада Додика - истакао је Кошарац.

Он је напоменуо да данашње поруке из Исламске заједнице представљају посљедњи у низу примјера њеног недоличног уплитања у политичке односе у БиХ.

- Није ово први пут да реис Кавазовић и челници Исламске заједнице упућују погрдне поруке на рачун предсједника Додика, Републике Српске, Српске православне цркве и што је најопасније на рачун цијелог српског народа. Сјетимо се срамног поређења светосавља са фашизмом, затим упозорења да се не треба дозволити да "влах буде начелник Сребренице" и слично. Недопустива је таква реторика представника једне вјерске заједнице - додао је Кошарац.

Он је нагласио да, за разлику од Изетбеговића, Исламске заједнице и радикалних бошњачких кругова, предсједник Републике Српске Милорад Додик никада није пријетио ратом, нити угрожавао мир.

- Додик искључиво позива на досљедну примјену Дејтона и доношење рјешења кроз институције и на демократски начин. То што та рјешења не одговарају бошњачким политикама, није позив на рат нити угрожавање мира. Свако будуће кретње Републике Српске биће у складу са Дејтоном, уставима Српске и БиХ, те закључцима институција Републике Српске - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је политика Републике Српске политика мира и регионалне сарадње, а не полика рата и изолације, што је у основи политичког дјеловања Изетбеговића потпомогнутим поглаваром Исламске заједнице у БиХ.