latinica  ћирилица
18/03/2023 |  12:54 ⇒ 13:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Ријека: Измjештање мине из луке, евакуација станара и обустава саобраћаја

Уочи сложене акције измjештања и неутрализације мине, која је на морском дну у ријечкој луци заостала из Другог свjетског рата, данас ће у зони непосредне потенцијалне опасности, због безбjедности и заштите људских живота, бити евакуисани станари, а саобраћај обустављен.
Хрватска (Фото: EPA/ANTONIO BAT/илустрација) -
Хрватска (Фото: EPA/ANTONIO BAT/илустрација)

Евакуација би требало да буде завршена до 22.00 часа, када ће бити обустављен и саобраћај, пренијла је Хина.

Уклањање мине почеће сутра рано ујутро, а мина ће пловилом бити превезена на одређену локацију у Ријечком заливу и неутрализована.

О акцији и евакуацији грађана који живе у зони непосредне потенцијалне опасности издата су детаљна упутства, а почетак и крај акције биће обиљежен сиренама почетка, односно престанка опасности.

Начелник Штаба цивилне заштите Града Ријеке Хинко Манце поручио је грађанима да је акција сасвим сигурна и да слушају и поступају по упутствима како би била завршена што прије.

У ријечкој луци је током инфраструктурних радова крајем јуна откривена противбродска мина из Другог свјетског рата, која досад није била уочена јер је дијелом била укопана у муљевито морско дно.

Због карактеристика и локације на којој је пронађена, мину није могуће уништити на мјесту проналаска па је израђен план измјештања и неутрализације, у којем учествују ријечки Штаб цивилне заштите, Полицијска управа приморско-горанска, Регионална противексплозијска јединица у Ријеци, Град Ријека, комуналне и друге службе.