latinica  ћирилица
18/03/2023 |  13:32 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

"Српска неће дозволити ничије туторство над својим правима"

Предсједик Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српска неће допустити ничије туторство над својим правима заснованим на Дејтонском споразуму и повељи УН, нити великим земљама или организацијама, као ни Организацији исламске сарадње.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

- Република Српска задржава сва своја права и не дозвољава никакво туторство над одлукама која она аутономно доноси на демократски и цивилизован начин преко парламента - рекао је Стевандић Срни, коментаришући резолуцију о БиХ која је усвојена на засједању министара иностраних послова земаља чланица Организације исламске сарадње.

Стевандић је указао да опште познато да је најбржи пут у сукобе када вјерске организације почну да се баве политиком и почну да одређују шта је добро, а шта није.

- Познато је да Република Српска не реагује на прву и нервозно и да ми својим реакцијама нећемо да дајемо повода за даљу ескалацију већ ћемо прво рећи да се залажемо за мир и развој региона и сарадњу свих народа према Дејтонском мировном споразуму - рекао је Стевандић.

Организација исламске сарадње у резолуцији о БиХ "осуђује и одбацује" све закључке, изјаве и активности представника нижих нивоа власти, којима се, како се наводи, "поткопавају надлежности БиХ те позива на стварање нових територијалних јединица", а чиме се "крши Дејтонски споразум и Устав БиХ, те угрожава мир и сигурност у цијелом региону Западног Балкана".