latinica  ћирилица
18/03/2023 |  13:38 | Аутор: СРНА

Захарова: Укидање свих санкција и поништавање тужби - саставни дио рјешења

Укидање свих санкција и поништавање свих тужби против Москве пред међународним судским инстанцама требало би да буде саставни дио мировног рјешења у Украјини, изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- Да би се обезбиједио одржив мир, неопходно је залагати се за окончање испоруке оружја и плаћеника Украјини, прекид непријатељстава, повратак Украјине у неутрални ванблоковски статус и међународно признање права народа на самоопредјељење - саопштила је Захарова, преноси Спутњик.

Она је додала да "Украјина мора бити демилитаризована и денацификована" и да "све пријетње које долазе са њене територије морају бити елиминисане", а "њен статус државе без нуклеарног оружја мора бити обезбијеђен и права руског говорног становништва и националних мањина морају бити загарантована".

- Укидање свих нелегалних санкција и тужбе против Русије пред међународним судовима треба да постане саставни дио /овог споразума/ - навела је Захарова у саопштењу.

Међународни кривични суд издао је у јуче налог за хапшење руског предсједника Владимира Путина, као и руског комесара за права дјетета Марије Лавове-Белове на основу наводне "противправне депортације" украјинске дјеце у Русију.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је више пута изјавио да Русија није чланица МКС-а и да Москва не признаје његову јурисдикцију, тако да је било која одлука овог суда против Русије ништавна са правне тачке гледишта.