latinica  ћирилица
18/03/2023 |  14:07 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

На протесту у Загребу око 1.500 љекара

На протесту у Загребу данас се окупило око 1.500 љекара из свих дијелова Хрватске, изражавајући незадовољство својим статусом, платама и цјелокупним стањем у здравственом систему.
Протест здравствених радника у Загребу (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Протест здравствених радника у Загребу (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Пет кровних љекарских удружења окупило се на Тргу Светог Марка под мотом "СОС за здравство".

Протест су организовали Хрватска љекарска комора, Хрватски љекарски синдикат, Хрватска удруга болничких љекара, Координација хрватске породичне медицине и Иницијатива младих љекара након анкете која је показала велико незадовољство љекара у јавном здравству, па и спремност на штрајк.

Љекари су незадовољни јер хрватско Министарство здравства није испунило њихове захтјеве те не рјешава нагомилане проблеме у систему, преноси портал Индекс.

Предсједник иницијативе младих љекара Марин Смиловић рекао је на скупу да су љекари годинама погнутих глава ћутали и слушали да морају бити захвални што уопште имају посао.

- Никоме од нас није сан отићи из Хрватске. Зато кажемо овом систему - Доста! - додао је он.

Предсједник Координације хрватске породичне медицине Наташа Бан Тоскић позвала је "неспособну администрацију да се прихвати посла", те истакла да су плате породичних љекара најниже у систему љекарских плата.

Рената Чулиновић-Чаић из болнице Чаковец упутила је са скупа позив да се спаси хрватско здравство.

Министар здравства Хрватске Вили Берош издао је саопштење поводом данашњег окупљања љекара у Загребу у којем пита ко и зашто данас протестује, наводећи, између осталог, да су свјесни да здравствени систем није оптималан и да деценијама функционише уз низ тешкоћа, али да су одлучни да га реформишу и да је због тога утемељена структурна реформа.

- Протест сигурно неће донијети бољитак. Ако је све ово и у неке друге сврхе, превише је - навео је, између осталог, Берош.

Жупан Крапинско-загорске жупаније Жељко Колар рекао је да треба мијењати систем, а не оснивача болнице, коментаришући преношење оснивачких права над болницама са жупанија на државу као дио пакета реформе здравства који је јуче прихваћен у Хрватском сабору.