latinica  ћирилица
18/03/2023 |  15:14 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Више од 500 учесника на Фестивалу ветерана фолклора у Требињу

Четврти Међународни фестивал ветерана фолклора окупио је данас у Требињу 520 учесника из 21 културно-умјетничког друштва из Републике Српске, региона и иностранства.
Требиње: Фестивал ветерана фолклора - Фото: СРНА
Требиње: Фестивал ветерана фолклораФото: СРНА

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић уприличио је данас пријем на коме је захвалио учесницима Фестивала, као и домаћинима који су се потрудили да угосте све учеснике.

Он је истакао да је значајно његовање народне културе и традиције.

- Треба да знамо ко смо, коме припадамо - рекао је Ћурић.

Предсједник Градског културно-умјетничког друштва Алат Свислајон из Требиња Недјељко Ламбета рекао је да је ријеч о традиционалној смотри која се одржава с циљем промоције Требиња, Херцеговине, Републике Српске, српске традиције и културе

- Учесници су из Републике Српске, Србије, Црне Горе, као и из Италије - рекао је Ламбета.

Предсједник Удружења за његовање народне традиције са Златибора Лука Весовић рекао је да је смотра фолклора у Требињу сваке године све боља.

Представник Културно-умјетничког друштва "Севојно" из Ужица Бранко Илић рекао је новинарима да је привилегија доћи у Требињу, наводећи да је то град који заслужује сваку пажњу због квалитета, људи и топлине коју има.

- Културно-умјетничко друштво Севојно је основано 1954. године, већ другу годину заредом смо убједљиво најбољи ансамбл у Србији. Имамо око 450 чланова и народни оркестар. Трудимо се да сачувамо традицију коју ви овдје Херцеговци на једна лијеп начин чувате и његујете - рекао је Илић.

Представница Културно-умјетничког друштва Чајавец из Бањалуке Биљана Калечевић рекла је да ово друштво броји око 350 чланова, а постоји више од 70 године.

Она је додала да, осим извођачке, имају припремну, сениорску секцију, али и инклузивну секцију коју похађају дјеца са потешкоћама у развоју, те додала да ће се данас представити са староградским играма.

У Културном центру Требиње одржан је концерт фолклорних друштава.

Организатор четврте међународне смотре ветерана фолклора је Градско културно-умјетничко друштво Алат Свислајон из Требиња.