latinica  ћирилица
18/03/2023 |  15:38 ⇒ 22:05 | Аутор: РТС

Маратонски разговори у Охриду, очекује се обраћање

У Охриду је у току трилатерални састанак предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, са званичницима ЕУ - високим представником за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Мирославом Лајчаком.
Састанак у Охриду -
Састанак у Охриду

Разговори су ушли у једанаести сат.

Претходно су одржани билатерални састанци Бореља и Лајчака са Вучићем и Куртијем.

На позив европског шефа дипломатије, у Охриду се разговара о споразуму о имплементацији европског приједлога.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић се данас у Охриду састао и са предсједником Владе Републике Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским.

- Захвалио сам пријатељу Димитру Ковачевском на томе што, као добар домаћин, жели да допринесе конструктивном наставку дијалога - написао је Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ковачевски се претходно састао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и са високим представником ЕУ за спољну политику и безбjедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да ће позиција Србије бити тежа због налога МКС за хапшење руског предсједника Владимира Путина и поручио да у Охриду неће ништа потписати.

Састанак је сазвао високи представник ЕУ Жозеп Борељ, а учешће су потврдили предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, саопштила је прес служба Европске уније.

На крају састанка предвиђена је изјава Бореља за медије.