latinica  ћирилица
18/03/2023 |  16:31 | Аутор: СРНА

СДА: Циљ санкција Мехмедагићу - избацивање странке из власти

СДА сматра да је једини циљ стављања бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића на америчку "црну листу" и поништавања звања Себији Изетбеговић избацивање СДА из власти, саопштено је након данашње сједнице Главног одбора СДА.
Сједиште СДА у Сарајеву - Фото: РТРС
Сједиште СДА у СарајевуФото: РТРС

Главни одбор СДА позива америчку Амбасаду да јавности предочи доказе о ранијим оптужбама на рачун СДА о наводној блокади и ометању истрага о корупцији, као и доказе о посљедњим оптужбама изнесеним у образложењу одлуке о санкционисању Мехмедагића.

- Уколико се то не деси, оптужбе које се периодично понављају сматраћемо додатним притиском који има за циљ покушај да се СДА, упркос изборним резултатима и мимо Устава Федерације БиХ, на силу избаци из власти у корист странака "тројке", ХДЗ-а и СНСД-а - наводи се у закључцима Главног одбора СДА.

СДА тражи од међународне заједнице, посебно од ОХР-а и држава чланица Савјета за спровођење мира, да се "озбиљније позабаве предсједником Републике Српске Милорадом Додиком" и позива да се у процесу формирања власти "престане са фаворизовањем политичких снага одговорних за блокаде, опструкције у функционисању институција и дестабилизацију ситуације у БиХ".

Главни одбор СДА позвао је СДП БиХ и ХДЗ да, како се наводи, престану са покушајем неуставног именовања Владе Федерације БиХ и игнорисањем потпредсједника ФБиХ из реда бошњачког народа.

Канцеларија за контролу имовине странаца америчког Министарства финансија ставила је Мехмедагића на црну листу САД.

Из америчке Амбасаде је раније саопштено да постоје вјеродостојне информације да је Мехмедагић сарађивао са криминалним мрежама ради властитог и богаћења СДА и да је као директор ОБА злоупотријебио јавно предузеће БХ Телеком у корист СДА како би сакупљао податке о активностима политичара.