latinica  ћирилица
18/03/2023 |  19:06 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Бијељина још чека на гасификацију (ВИДЕО)

На крају зиме Бијељина носи неславну титулу једног од најзагађенијих градова у Републици Српској, док се гасификацији не назире крај.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Из Бијељина гаса за опструкцију процеса оптужују Градску управу и градоначелника Љубишу Петровића са којим сада комуницирају путем суда.

Из Градске управе изостао је одговор на питање да ли и због чега коче употребу гаса.



Бијељина је ове зиме била један од најзагађенијих градова на Балкану за шта су у највећој мјери криве котловнице у којима се ложи најјефтинији угаљ са високим садржајем сумпора. И даље није у функцији гасовод у који је уложено 20 милиона евра и који је практично завршен и спреман за употребу. Примјена еколошки прихватљивог горива одлаже се из године у годину.

Снежана Јагодић Вујић, предсједница Удружења Еко пут, истакла је да у Бијељини није ријеч о само једном извору загађења, него да овакво стање узрокују саобраћај и бројна ложишта.

- Током сезоне гријања имамо од 20.000 до 30.000 димњака који испуштају загађујуће честице - каже она.

Претходних година изграђено 320 километара дистрибутивне гасне мреже, урађен је гасовод од Бијељине до Шепка и договорено снабдијевање са Србијагасом који је и већински власник бијељинског гасног предузећа, али изостаје формално окончање процеса. У Бијељина гасу кажу да им Град, иако власник 20 одсто капитала, дугује 628.000 КМ, те је ово предузеће било приморано да покрене тужбу за наплату дуга.

- Врло сам опрезан да не уђем у политички сегмент наше сарадње, али не постоји партнерски однос. Имали смо састанке управних одбора на којим се нико не појављује испред Града Бијељина. Градоначелник је био само једном и тада признао потраживање које Град има према Бијељина гасу - рекао је Милош Стевановић, савјетник директора Србијагаса,

На тужбу Бијељина гаса, градоначелник Љубиша Петровић узвратио је противтужбом за, наводно, неплаћене таксе из 2012. године. Услиједила је и блокада рачуна Бијељина гаса, али је ова тужба одбачена јер се тужилац није ни појавио на рочишту. Након посјете директора Србијагаса Душана Бајатовића Бијељини, приликом које су обећали кооперативност и ефикасност, представници Града показали су сасвим друго лице.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, изјавио је 9.7. 2021. године да је опредијељеност у вези с овим питањем да до краја јула технички тим Србијагаса посјети Бијељину и да се размишља о гашењу Јавног предузећа Топлане, те да се сагледају сви могући начини енергетске оспособљености Бијељине.

Двије зимске сезоне касније, из Градске управе нема одговора на питање шта су разлози застоја у гасификацији. Локална заједница требало би да донесе одлуку о субвенцији трошкова прикључења на гасовод чиме би подстакла грађане и привреду да користе овај еколошки чистији вид енергије за гријање.