latinica  ћирилица
18/03/2023 |  23:17 ⇒ 19/03/2023 | 08:22 | Аутор: sputniknews.com

Борељ: Разговарано о спровођењу европског плана (ВИДЕО)

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ рекао је вечерас да су се Београд и Приштина сложили да примијене анекс о спровођењу европског приједлога о Косову и Метохији, послије састанка у Охриду.
Жозеп Борељ - Фото: Screenshot
Жозеп БорељФото: Screenshot

Борељ је то рекао послије дванаесточасовних разговора Београда и Приштине.

Борељ је рекао да је "циљ био да се Приштина и Београд договоре како да спроведу споразум прихваћен на прошлом састанку у Бриселу".

- Договор је постигнут крајем фебруара, а данас смо разговарали како да буде примијењен. То значи практичан примјер шта треба да буде урађено, када, како и ко треба да уради - рекао је Борељ.

Борељ је истакао да су стране посвећене имплементацији свих обавеза.

- Преговори су били јако тешки, састајали смо се у различитим форматима. Ради реализације члана 7, Приштина се сложила да одмах спроведе аранжмане и гаранције како би се обезбиједила нека самоуправа за Србе - каже Борељ.

Истакао је и да су се обје стране сложиле и о декларацији о несталима, које је, како је рекао, хитно питање.

Стране се нису сложиле о детаљнијем приједлогу.

- Приштина није била флексибилна, а Београд је изјавио да неће потписати, па смо дали неколико креативних приједлога што се тиче потписивања. Анекс и споразум се сматрају прихваћеним, а текст ће бити објављен у саопштењу Службе за спољне послове ЕУ - рекао је шеф дипломатије ЕУ.