latinica  ћирилица
18/03/2023 |  23:18 ⇒ 19/03/2023 | 08:22 | Аутор: РТС

Вучић: Нисам ништа потписао, али смо постигли добар помак; Формирање ЗСО приоритет

Предсjeдник Србије Александар Вучић рекао је послије маратонских разговора да је данас био дан гдје је требало да се договори имплементациони план, те да су некав договор постигли.
Састанак у Охриду -
Састанак у Охриду

- Ових неколико тачака које смо договорили постаће дио преговарачког оквира за обе стране и за Београд и за Приштину - рекао је Вучић.

Важно је да је кључна тачка да ће Европски савјет процјењувати колико је ко урадио из имплементационог плана који ће бити вјероватно проширен.

- У имплеметационом плану стоји да смо примили к знању чињеницу да ће ЕУ то ставити као дио преговарачког процеса - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се ништа није завршило вечерас већ да, како је рекао, тек почиње.

Велики је значај што је као приоритетана обавеза формирање ЗСО у складу са претходним споразумима у оквиру дијалога, каже Вучић.

- Нисам ни данас ништа потписао, ставио сам до знања шта су црвене линије, али је направљен помак у конструктивној атмосфери - каже Вучић.

Вучић је рекао да ће сутра грађанима Србије представити сваку тачку и објаснити све оно што се збивало у Охриду.

- Од понедјељка почећу да примам представнике посланичких група. У мјесецима пред нама је озбиљан посао - каже Вучић.

Предсједник Србије навео је како може рећи да има "зрно задовољства".

Упркос бројним неслагањима, имали смо пристојан и конструктиван разговор - рекао је Вучић новинарима у Охриду.

На путу су каже, који је дугачак и који вечерас тек почиње.

На питање да ли има рокова, Вучић је рекао да "има да формирају заједнички мониторинг, комисију којом ће да предсједава ЕУ у року од 30 дана, одмах да се крене у формирање ЗСО".

Такође, како каже потребно је да направе декларацију о несталим особама. Према његовим ријечима, донаторска конференција за пет мјесеци.

- У овом дјелу немамо много обавеза, нећу никог да обмањујем, кад се будемо наредни пут састајали, онда ћемо да причамо о нашим обавезама. Ово је тежак процес, важно ми је да сам рекао које су наше црвене линије - каже Вучић.