latinica  ћирилица
19/03/2023 |  09:14 ⇒ 14:08 | Аутор: Агенције

Објављен текст "Имплементационог анекса за нормализацију односа" Београда и Приштине

У тексту "Имплементационог анекса Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије", који је ноћас објавила ЕУ, наглашено је да се Београд и Приштина обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и Анекса експедитивно и у доброј вољи.
Дијалог Београда и Приштине (фото:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ - arhiv) -
Дијалог Београда и Приштине (фото:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ - arhiv)

- Стране примају к знању да ће Споразум и Имплементациони анекс постати саставни дијелови процеса придруживања Косова и Србије ЕУ - наводи се у тексту објављеном на сајту Службе за спољне послове ЕУ.

У тексту се додаје да стране прихватају да ће ЕУ одмах по усвајању Споразума и овог анекса започети процес измјене критеријума за Поглавље 35 за Србију због нових обавеза које проистичу из Споразума и Анекса.

- Ради примјене члана седам Споразума, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбјеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдила ЕУ - наводи се у тексту, објављеном након састанка у Охриду.

Једна од тачака гласи да су "стране сагласне да у року од 30 дана формирају заједнички одбор за праћење, којим ће предсједавати ЕУ" и да ће "спровођење свих одредаба бити обезбијеђено и надгледано од заједничког одбора за надзор".

- Ради примјене члана девет Споразума, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана да би био обезбијеђен инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Помоћ неће бити дистрибуисана прије него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности спроведене - наглашава се у тексту.

У тексту се додаје да ће агенда косовске Специјалне групе за нормализацију подједнако одражавати нове обавезе Косова које произилазе из Споразума и овог анекса.

- Стране су сагласне да хитно усвоје декларацију о несталим особама, како је договорено у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ - наводи се у тексту.

Такође је наведено да се "Косово и Србија слажу да неће блокирати примјену ниједног члана" и да ће се "сви разговори повезани са имплементацијом Споразума одвијати у оквиру дијалога под окриљем ЕУ".

- Косово и Србија прихватају да свако непоштовање сопствених обавеза из Споразума, овог анекса или претходних споразума постигнутих у оквиру дијалога може имати директне негативне посљедице на процесе њиховог приступања ЕУ и на финансијску помоћ коју добијају од ЕУ - наводи се на крају текста објављеног на сајту Службе за спољне послове ЕУ.