latinica  ћирилица
19/03/2023 |  14:11 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Стојичићева са представницима српске дијаспоре у Аустрији (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић разговарала је у Бечу са представницима српске дијаспоре у Аустрији о значају очувања српског језика и ћириличног писма у тој земљи, о значају институционалне сарадње у области образовања и кулутуре, као и значају дијаспоре за унапређење међународног угледа Српске у свијету.
Стојчићева у Бечу - Фото: Уступљена фотографија
Стојчићева у БечуФото: Уступљена фотографија

Са предсједником Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Аустрији Марком Сарићем, као и са почасним предсједником Срђаном Мијалковићем Стојичићева је разговарала о њиховом пројекту "Просвјетина школа српског језика" која се спроводи широм Аустрије.

Стојичићева је нагласила да Просвјетина школа српског језика активно доприноси очувању српског језика и ћириличког писма, као и културног и националног идентитета српске дијаспоре у Аустрији и да због тога овакви пројекти заслужују подршку на основу заједничке сарадње институција Републике Српске и Србије.

- Изучавање српског језика и ћириличног писма је значајно за младе људе у Аустрији зато што је познавање матерњег језика предуслов за квалитетно изучавање сваког страног језика - рекла је Стојичићева.

Она је напоменула да су ресорна министарства у Републици Српској и Србији потписала споразуме о заједничком приступу и подршци пројектима и иницијативама које доприносе очувању националног и културног идентитета српске дијаспоре и да је такав приступ значајан за остваривање свих стратешких циљева.

Представници СПКД "Просвјета" у Аустрији пренијели су Стојичићевој да је широм Аустрије организовано око 26 "Просвјетиних школа српског језика" и да је у плану оснивање нове четири школе које ће почети са радом од септембра.

Стојичићева је присуствовала часу који се изводи у оквиру "Просвјетине школе српског језика", разговарала је са дјецом и уручила им је књиге и дидактичке материјале на српском језику и ћириличном писму.

Министар просвјете и културе Српске и директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић са сарадницима посјетили су Представништво Републике Српске у Аустрији и разговарали са шефом Представништва Младеном Филиповићем и његовим сарадницима о најважнијим активностима које спроводе с циљем развоја и унапређења сарадње са институцијама Аустрије у области образовања и културе.

Разговарано је о подршци коју Представништво пружа установама културе из Републике Српске с циљем њиховог међународног представљања, као и о активностима које Представништво спроводи са српском дијаспором у Аустрији у области образовања и очувања идентитета Срба у дијаспори.

Шеф Представништва Филиповић представио је Стојичићевој резултате промоције привредних потенцијала Републике Српске и допринос Представништва умрежавању привредника из матице са заинтересованим партнерима.

У оквиру тродневне посјете Бечу, Стојичићева и Филиповић разговарали су са представницима српских удружења у Аустрији о развоју сарадње у области образовања и културе, као и о напорима српске заједнице у Аустрији да се ћирилично писмо изучава у школама у Бечу и у Аустрији.

Из ресорног министарства саопштено је да је разговарано и о значају иницијативе о изучавању националне групе предмета у Аустрији у оквиру допунских школа у складу са усклађеним наставним плановима и програмима у Републици Српској и Србији.

На састанку је било ријечи и о развоју институционалне сарадње, о изазовима са којима се суочава српска дијаспора у Аустрији, као и о могућностима за унапређење сарадње у области образовања и културе како би се испунили постављени циљеви у вези са очувањем идентитета Срба у дијаспори.

Стојичићева ће вечерас у бечком "Акцент театру" присуствовати извођењу представе "Госпођа министарка" у продукцији Народног позоришта Републике Српске, у режији Милице Краљ, а у којој глуми и дива српског глумишта Светлана Бојковић.