latinica  ћирилица
19/03/2023 |  14:22 ⇒ 15:08 | Аутор: СРНА

Вучић: Налог за хапшење Путина руши шансе за мир у Украјини

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да је одлука Међународног кривичног суда у Хагу да изда налог за хапшење предсједника Русије Владимира Путина лош потез којим се урушавају шансе за постизање мира у Украјини.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Коментаришући тај налог и чињеницу да је Србија 2009. године ратификовала Статут МКС-а, Вучић је новинарима рекао да Путин нема куда да дође у Србију док трају ратни сукоби, истичући да он ни у Србији није хапсио оне које је тражио ад хок Хашки трибунал.

- Не бих да критикујем, али ми се чини да је "видела жаба да се коњи поткивају", па је и сама пошла да то уради. Тачно је да ми имамо обавезе према Међународном кривичном суду, али ми се чини да ће то допринети ескалацији - рекао је Вучић на данашој конференцији за медије у Палати Србија.

Према његовом мишљењу, одлука МКС-а ће имати политички лоше посљедице и она говори да постоји велика неспремност да се разговара о примирју, а камоли о миру.

- Моје питање је с ким ће сада да разговарају кад су Путина оптужили за најтеже ратне злочине? Или можда нећете да разговарате о миру? Јел` стварно верујете да је Русију могуће поразити за шест месеци или годину дана? - питао је Вучић.

Он сматра да се не може поредити положај Путина и бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, као и да, у цјелини гледајући, одлука да се изда налог за хапшење руског предсједника није била мудра и паметно срачуната.