latinica  ћирилица
19/03/2023 |  14:26 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Брза пруга Београд-Нови Сад прекретница у развоју Србије

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић поручила је данас у Новом Саду да изградња брзе пруге Београд - Нови Сад представља прекретницу у развоју Србије која ће се, како је најавила, брзом жељезницом повезати и са Скопљем, Загребом, Љубљаном и многим другим градовима све до Италије.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

На свечаности поводом прве годишњице пуштања у саобраћај брзе пруге, одржаној на перону новосадске жељезничке станице, Брнабићева је рекла да се зна да ће бити изграђена дионица од Новог Сада до Суботице и да ће грађани Србије брзом жељезницом релативно скоро путовати до Будимпеште.

- Велике ствари су пред Србијом, ако будемо успели да сачувамо мир и стабилност. Ништа од овога не би било могуће да немамо мир и ове снове не би могли да сањамо да немамо стабилност и перцепцију да ће и Србија и овај део Европе бити стабилни у будућности - навела је Брнабићева.

Она је у Нови Сад допутовала брзим возом "Соко", заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном Весићем, амбасадором Кине у Београду Чен Бо, представницима Железнице Србије и Кинеске жељезничке међународне компаније.

Свечаности у Новом Саду присуствовали су и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, предсједник Скупштине Војводине Иштван Пастор и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Брзом пругом од Београда до Новог Сада возом "Соко" заједно су 19. марта 2022. путовали предсједник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан, који су тиме пругу отворили за саобраћај.

У возу су били и чланови Владе Србије, који су од Београда до Новог Сада стигли за 33 минута.

Редован путнички саобраћај брзом пругом почео је наредног дана, а воз "Соко" за годину дана је имао око 20 хиљада полазака и превезао је готово три милиона људи.

Изградња брзе пруге Београд - Нови Сад у дужини од 75 километара, за брзину од 200 километара на час, почела је крајем 2017. године, а коштала је око 935 милиона долара.

Радови у Србији почели су августа 2017. изградњом највећих инфраструктурних објеката на траси пруге, тунела и вијадукта "Чортановци" на дионици Стара Пазова - Нови Сад у дужини 40,4 километра, коју је градила компанија руских жељезница РЖД интернешенел.