latinica  ћирилица
19/03/2023 |  21:43 ⇒ 20/03/2023 | 07:34 | Аутор: СРНА

Путин: Москва отворена за политичко и дипломатско рјешење за Украјину

Русија је отворена за политичко и дипломатско рјешење украјинске кризе, рекао је руски предсједник Владимир Путин у свом чланку за кинески лист Народни дневник.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Русија је отворена за политичко и дипломатско рјешење украјинске кризе. Будућност мировног процеса зависи искључиво од воље за укључивање у смислену дискусију узимајући у обзир тренутну геополитичку реалност - рекао је Путин.

Путин је додао да је Русија захвална за уравнотежен приступ Кине догађајима у Украјини и поздравио њену спремност да игра конструктивну улогу у рјешавању кризе.

Он је нагласио да је увјерен да ће пријатељство Русије и Кине бити додатно ојачано посјетом кинеског предсједника Сија Ђинпинга Русији, пренио је Спутњик.

Путин је оцијенио да ће сибирски гасовод бити "посао вијека" с обзиром на величину пројекта и додао да је извоз руске нафте и угља у Кину значајно повећан.

Руски предсједник је истакао да је Москва забринута да би неодговорни поступци неких земаља могли да поткопају глобалну нуклеарну безбједност.

- Посвећени смо принципу недјељивости безбједности, који грубо крши НАТО блок. Дубоко смо забринути због неодговорних и једноставно опасних дејстава која би могла да наруше глобалну нуклеарну безбједност - истакао је Путин.

Према његовим ријечима, подстицање сукоба у Украјини представља још један примјер како Запад покушава да одржи своју глобалну доминацију.