latinica  ћирилица
20/03/2023 |  07:20 ⇒ 08:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Србија у Охриду успјела да заштити своје националне интересе

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је на састанку у Охриду Србија успјела да заштити своје националне интересе мудром политиком предсједника Александра Вучића и додао да Србија мора да води дијалог и нормализује односе са Приштином, држећи се својих црвених линија.
Ивица Дачић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ивица Дачић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Дачић је на ТВ Пинк навео да је у суботу током састанка у Охриду урађено све у складу са државном политиком Србије и обезбјеђивањем њеног даљег европског пута.

- Постојала је опасност да Србија буде та која би се оптуживала за крах дијалога. Подсјетићу да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти инстистирао на међусобном признању, најављивао да никад неће прихватити Заједницу српских општина, наводио милион неких услова да би се она формирала - рекао је Дачић.

Додао је да у Охриду није преузета ниједна правна обавеза која је противна интересима државе.

Он је рекао да Вучић никада није користио израз "прихватање споразума" већ да је успостављена сагласност да се ради на имплементацији принципа из тог споразума, уз придржавање црвених линија које подразумијевају да нема признања независности тзв. Косова и његовог пријема у УН.

- Предсједник није потписао споразум. Имали смо прилике од 2012. године да урадимо нешто што је на штету Србије да смо то жељели. Треба искористити овај тренутак и ову позицију која је за нас таква да ништа нисмо урадили на нашу штету, већ смо добили формирање ЗСО. По први пут она постаје правна тековина ЕУ, иако је по нашем мишљењу то требало да постане 2013. године - рекао је Дачић.

Дачић је додао да је Вучић свим посредницима у преговорима више пута поновио шта су црвене линије Србије и да је велика ствар што ће Заједница српских општина бити формирана.

- Заједница српских општина је највеће достигнуће које смо остварили послије 1999. године. То је прва српска институција на КиМ, а да није држава Србија, зато је од виталног значаја да се формира - рекао је Дачић.