latinica  ћирилица
20/03/2023 |  07:59 ⇒ 11:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђинпинг почиње посјету Москви; Састанак са Путином

Кинески предсједник Си Ђинпинг данас почиње посјету Русији, што је његова прва посјета страној земљи откако је трећи пут изабран за кинеског предсједника Кине, а такође и његова прва посјета Москви од почетка сукоба Русије и Украјине у фебруару 2022. године.
Путин и Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT) -
Путин и Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT)

Посјета ће поставити темеље за развој кинеско-руских односа у наредних пет година и продубити међусобно разумијевање Москве и Пекинга о важним међународним и регионалним питањима, преноси РИА Новости.

Ђинпинг ће боравити у посјети Москви од данас до 22. марта, на позив руског предсједника Владимира Путина, а лидери ће разговарати о питањима даљег развоја сарадње двије земље, најављено је раније из Москве и Пекинга.

Си и Путин разговараће о кинеско-руском свеобухватном стратешком партнерству, размијенити мишљења о важним међународним и регионалним пословима и унапређењу сарадње двије земље, саопштило је раније Министарство спољних послова Кине.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је у петак да ће посјета Сија Москви додатно продубити међусобно повјерење и разумијевање између двије земље, истичући да ће то бити и путовање у циљу јачања мира, наводи Кинески међународни радио.

Кина је више пута истицала да Пекинг "игра конструктивну улогу" у рјешавању украјинске кризе.

Кинеско министарство спољних послова је 24. фебруара објавило документ од 12 тачака о политичком рјешавању украјинске кризе.

Међу главним тачкама су потреба да се поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља, обнављање директног дијалога Москве и Кијева, као и позив да се спријечи даља ескалација.

Ђинпинг је посјетио Русију осам пута, више него било коју другу земљу, подсјећа РИА Новости.