latinica  ћирилица
20/03/2023 |  08:52 ⇒ 11:21 | Аутор: ТАНЈУГ

УБС банка преузела Креди Свис

Највећа швајцарска банка УБС пристала је на куповину конкурентске швајцарске банке Креди Свис за 3,23 милијарде долара (око три милијарде евра) у дионицама.
Креди Свис (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Креди Свис (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN)

УБС је такође преузела до 5,4 милијарди долара (око 5,05 милијарди евра) у губицима, на основу плана швајцарске власти како би био избјегнут додатни потрес на банкарском тржишту.

Договор укључује и 108 милијарди долара помоћи за ликвидност УБС и Креди Свис, коју ће исплатити Швајцарска централна банка.

Влада Швајцарске даје гаранцију за губитак од највише 9,7 милијарди долара да би омогућила УБС да преузме Креди Суис, а то ће бити активирано уколико буду настали губици, пренио је Ројтерс.

Преузимањем Креди Свиса од УБС-а обезбјеђује се финансијска стабилност и штити швајцарска економија у овој изузетној ситуацији, саопштила је Швајцарска централна банка.

Према условима уговора, акционари Креди Свиса добиће једну УБС акцију за сваку од 22,48 акција Суиса, што је еквивалентно суми од 0,76 швајцарских франака по акцији.

Креди Свис, друга по величини швајцарска банка, суочава се са кризом повјерења и њене акције су нагло пале посљедњих дана, што је изазвало талас забринутости на тржишту.

Проблеми у Креди Свис, у комбинацији са пропадањем двије америчке банке у посљедњих петнаест дана, довели су у сумњу стабилност глобалног финансијског система.

Креди Свис је једна од око 30 банака у свијету за које се сматра да су превелике да би пропале, јер су од великог значаја за банкарски систем.

Међутим, та 167-годишња институција је у губитку и суочила се са низом проблема посљедњих година, укључујући оптужбе за прање новца.

Износ од 54 милијарде долара од Швајцарске националне банке није успео да умири тржишта, а акције Креди Свиса су ослабиле за 24 одсто.