latinica  ћирилица
20/03/2023 |  08:56 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Сутра Међународни дан Дауновог синдрома (ВИДЕО)

Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу - звјездице" из Бањалуке обиљежиће 21. март - Међународни дан Дауновог синдрома, сутра у 18. часова.
Међународни дан Дауновог синдрома (Фото: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO) -
Међународни дан Дауновог синдрома (Фото: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO)

Даунов синдром је посљедица постојања једног хромозома више у ћелијама дјетета. Умјесто 2 хромозома која чине 21. пар, ова дјеца у својим ћелијама имају 3 хромозома (од којих 2 чине 21. пар, а један је вишак), па се зато Даунов синдром назива још и Тризомија 21.

Назив Даун потиче од имена енглеског љекара Лангдона Дауна, који је 1866. године први описао синдром на свом дјетету, а тек 1959. је установљено да је узрок овог синдрома тризомија.

У 95-97 одсто случајева Даунов синдром није насљедна болест и јавља се у свим расама и економским групацијама. У просјеку се једно од 1.000 или једно од 1.100 дјеце рађа са овим синдромом широм свијета.

Степен тешкоћа са којима се сусрећу особе са овим синдромом варира, али у сваком случају подразумијева интелектуалне потешкоће  (просјечан IQ је између 25 и 80), отежано учење, кашњење у развоју, могуће здравствене проблеме као и карактеристичан физички изглед.

Године 1929. дужина живота особа са Дауновим синдромом износила је 9 година, данас захваљујући благовременој дијагностици и лијечењу природних аномалија њихов животни вијек је продужен на 50 година и дуже.