latinica  ћирилица
20/03/2023 |  09:39 ⇒ 09:41 | Аутор: Агенције

Почињу Дани комедије у Јагодини

Један од најстаријих српских позоришних фестивала - Дани комедије у Јагодини, послије трогодишње паузе имаће ново издање.
Позориште - Фото: илустрација
ПозориштеФото: илустрација

Фестивал се одржава од 20. до 27. марта, а позоришну завјесу свечано ће подићи глумачка легенда Мира Бањац.

Прве вечери, Златни ћуран за животно дјело који је Милан Лане Гутовић добио прије три године биће уручен породици, а потом ће бити изведена и прва представа у такмичарској конкуренцији "Убиство у Оријент експресу", Позоришта "Бошко Буха".

- Дани комедије заслужују да наставе гдје су почели, јер су били први жанровски и најважнији фестивал у бившој Југославији. Скоро је нестао с позоришне мапе, сада га враћамо. Наредне године чека нас његово педесето издање. Комедија је жива ствар, од старе селекције једино је "преживјела" представа "Тартиф" (Народно позориште Сомбор и СНП) Игора Вука Торбице - рекао је селектор и умјетнички директор Небојша Брадић.

За неко од признања надметаће се и сљедећа остварења: "Неки то воле вруће" (режија Александар Маринковић) Народно позориште Ниш, "Чиста кућа" (режија Андреа Пјевић) Атеље 212, "Ibi the Great" (Андраш Урбан) Народно позориште Сомбор, "Ситнице које живот значе" (Андреј Носов) у копродукцији Народног позоришта Београд, БЕОАРТ-а и Центра за културу Тиват, "Bladi mun" (Ана Ђорђевић) ЦНП и "Избирачица" ( Ива Милошевић) Народно позориште Суботица.

У част награђених, биће изведена представа "Терапија" Кристофера Дуранга, у адаптацији и режији Оливере Ђорђевић, а у продукцији Регионалног позоришта из Новог Пазара.

- Овај одабир карактерише пажљива редитељска читања класичног и савременог текста, велики број ваљаних глумачких креација и адекватна продукцијска заокруженост - истакао је Брадић.

Чланови стручног жирија 49. фестивала Дани комедије су Жељко Јовановић, драматург и позоришни критичар, Борка Голубовић Требјешанин, новинар листа Политика, и драмски умјетник Драган Петровић Пеле.