latinica  ћирилица
20/03/2023 |  10:26 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Савјет министара усвојио Програм економских реформи до 2025. године

Савјет министара усвојио је данас Програм економских реформи БиХ од 2023. до 2025. године који подразумијева 25 мјера у оквиру структуралних реформи значајних за јачање конкурентности и уклањање препрека привредном расту и развоју БиХ у трогодишњем периоду.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Структурне реформе у овом програму организоване су у 13 области и укључују управљање јавним финансијама, зелену транзицију, дигиталну трансформацију, пословно окружење и смањење сиве економије.

Реформе, које је Савјет министара усвојио на ванредној телефонској сједници, укључују и истраживање, развој и иновације, реформе у областима тржишта енергије, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и услуга, образовања и развоја вјештина, запошљавања и тржишта рада, као и социјалне заштите и инклузије, те здравствене заштите, саопштено је из Савјета министара.

Кључно је повећање ефикасности тржишта рада, побољшање пословног окружења ближом сарадњом и координацијом свих нивоа власти, те управљање јавним финансијама.

Саставни дио Програма реформи је макроекономски и фискални оквир чију израду су координисали Дирекција за економско планирање и Министарство финансија и трезора у Савјету министара.

Програм економских реформи израђен је према смјерницама Европске комисије на основу прилога које су доставиле надлежне институције на нивоу БиХ и ентитета.

Израду је координисала Дирекција за економско планирање БиХ заједно са Министарством финансија Републике Српске и Федералним заводом за програмирање развоја, у складу са надлежностима.

Програм реформи биће достављен Европској комисији, наводи се у саопштењу.