latinica  ћирилица
20/03/2023 |  12:22 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Сједница ПД ПС БиХ; Негативно мишљење Уставноправне комисије за допуне Кривичног закона

На дневном реду сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, која је почела данас у Сарајеву, налази се Приједлог закона о допуни Кривичног закона БиХ, с негативним мишљењем Уставноправне комсије
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Предлагачи су посланици Милан Дуновић, Златан Бегић и Влатко Главаш.

Уставноправна комисија данас није утврдила усклађеност овог законског приједлога са Уставом БиХ и правним системом БиХ, а нису подржани ни принципи.

На дневном реду, с негативним мишљењем Уставноправне комисије је Приједлог закона о допунама Закона о спорту у БиХ, чији је предлагач посланик Денис Звиздић.

Посланици би требали да разматарју и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Звиздићевом Приједлогу закона о измјени Закона о застави БиХ.

Звиздић у образложењу приједлога наводи да је спорно што се у Закону о застави БиХ наводи да се застава БиХ истиче на било којој згради заједничких институција или згради којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама, тврдећи да је неуставан термин "заједничке институције".

Дневним редом је предвиђено да посланици разматарју и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлогу закључка посланика Јасмина Емрића поводом расправе о Годишњем извјештају из области пољопривреде, исхране и руралног развоја за БиХ за 2020. годину, чији је подносилац Министарство спољне трговине и економских односа.

На дневном реду је и приједлог резолуције о праву на слободу изражавања у БиХ у складу са европским стандардима, а чији су предлагачи посланици Аида Баручија, Сабина Ћудић, Рејхана Дервишевић, Јасмин Имамовић, Миа Карамехић Абазовић, Предраг Којовић, Саша Магазиновић, Албин Муслић, Нихад Омеровић, Ермина Салкичевић Диздаревић и Денис Звиздић.

Посланици би требали да се изјасне и о давању сагласности за неколико међународних уговора и споразума.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, Приједлог закона о граничној контроли, као и још неке планиране материјале који су били раније најављени, Колегијум је скинуо са дневног реда.