latinica  ћирилица
20/03/2023 |  12:43 ⇒ 12:48 | Аутор: sputniknews.com

Грузија не мијења став по питању тзв. Косова

Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић састао се, у оквиру званичне посјете Грузији, са грузијским премијером Ираклијем Гарибашвилијем, који је поручио да се позиција те земље по питању тзв. Косова неће мијењати.
Орлић и Гарибашвили (TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ nr) -
Орлић и Гарибашвили (TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ nr)

Премијер Грузије је истакао да двије земље дијеле исте ставове и заједнички заступају и поштују међународно јавно право.

- Наша позиција по питању тзв. Косова је позната и неће се мијењати. У том смислу, пружамо снажну подршку Србији - рекао је Гарибашвили.

Како је саопштено из Скупштине Србије, Орлић, који борави у званичној посјети Грузији на позив предсједника Парламента Шалве Папуашвилија, разговарао је са премијером Гарибашвилијем о билатералним односима двије земље, интензивирању свеукупне сарадње и европским интеграцијама.

Говорећи о европским интеграцијама двије земље, предсједник српског парламента је рекао да је Србија остварила напредак у практично свим областима које спадају у владавину права.

Он је посебно истакао усвајање сета нових правосудних закона којима се комплетира реформа у овој области започета промјеном Устава прошле године.

Ипак, како је додао, питање европских интеграција Републике Србије остаје тешко оптерећено дијалогом Београда и Приштине.

- Свакодневно смо суочени са једностраним потезима Приштине, као и дрским одбијањем Аљбина Куртија да коначно, након деценије чекања, формира ЗСО. Захтијевамо да потписани споразуми буду неодложно имплементирани, те да се за наш народ на КиМ осигура безбједност, јер су ово елементарни предуслови за даљи дијалог - рекао је Орлић.

Он је додао да признање за озбиљан и одговоран однос према дијалогу предсједнику Србије Александру Вучићу данас отворено саопштавају и званичници из ЕУ и САД.

Састанку су присуствовале и потпредсједница Народне скупштине и предсједница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и предсједница Посланичке групе пријатељства са Грузијом Дубравка Филиповски.