latinica  ћирилица
20/03/2023 |  12:58 ⇒ 12:59 | Аутор: sputniknews.com

Истражни комитет Русије покренуо кривични поступак против тужиоца који је наложио хапшење Путина

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак против тужиоца и судија Међународног кривичног суда, који је прошле недјеље издао налог за хапшење лидера Русије Владимира Путина.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Истражни комитет Русије је покренуо кривични поступак против тужиоца Међународног кривичног суда Карима Ахмада Хана, судија Међународног кривичног суда Томоко Аканеа, Розарио Салвадора Аитала и Серхија Херардо Угаљде Годинеса - наводи се у саопштењу.

Истражни комитет је навео да је кривично гоњење предсједника Русије и дјечијег омбудсмана незаконито, пошто нема основа за кривичну одговорност.

Претпретресно вијеће Међународног кривичног суда у Хагу, чију надлежност Русија не признаје, раније је издало налоге за хапшење предсједника Русије Владимира Путина и дјечијег омбудсмана Марије Лавов-Белове, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације.

Суд је у саопштењу навео да је Путин "наводно одговоран за ратни злочин противправне депортације становништва (дјеце) и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију".

Амерички предсједник Џозеф Бајден назвао је одлуку МКС-а "оправданом". Он је, истовремено, нагласио да САД не признају надлежност овог суда, али да је у случају са руским руководством аргументација суда "поприлично чврста".

Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова оцијенила је да су све одлуке Међународног кривичног суда за Русију ништавне из правног угла.