latinica  ћирилица
20/03/2023 |  13:53 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Кришто-Вархељи: Придруживање ЕУ - спољнополитички приоритет

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто истакла је у разговору са европским комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархељијем да процес придруживања ЕУ остаје спољнополитички приоритет БиХ и да је рад Савјета министара у потпуности усмјерен на остваривање тог циља.
Кришто и Вархељи - Фото: Уступљена фотографија
Кришто и ВархељиФото: Уступљена фотографија

Кришто је током сусрета са Вархељијем у Бриселу рекла да је, управо с тим циљем, у фокусу рада институција БиХ 14 кључних приоритета за напредак на европском путу.

Посебно је нагласила значај измјена изборног законодавства у сврху обезбјеђивања равноправности конститутивних народа у БиХ, као и уклањања свих дискриминација утврђених пресудама Европског суда за људска права, те релаксирања политичких односа у земљи и бољег фокусирања на европска питања, саопштено је из Савјета министара.

Кришто је указала и на значај сарадње земаља региона у примјени европских стандарда и пракси у међусобним односима, јер се управо кроз тај сегмент дјеловања огледа одлучност да се постане дио европске породице.

Додал је да је БиХ активни учесник бројних регионалних иницијатива за западни Балкан и да остаје посвећена берлинском процесу, као најважнијем интеграционом алату.

Кришто је захвалила ЕУ за континуирану подршку БиХ и региону, посебно у јачању регионалне сарадње на инфраструктурним пројектима у областима саобраћаја и енергетике од којих имају корист сви грађани.

Она је истакла спремност Савјета министара да побољша сарадњу са Европском комисијом и да ради на убрзању спровођења многобројних пројеката.

Вархељи је рекао да је данашњи састанак снажан политички сигнал и подршка БиХ на европском путу и истакао значај напретка БиХ на испуњавању 14 кључних приоритета, односно осам да би се што прије кренуло са политичким дијалогом на највишем нивоу.