latinica  ћирилица
20/03/2023 |  14:05 ⇒ 18:39 | Аутор: sputniknews.com

Путин обећао Африци бесплатно жито

Русија је увијек посебну пажњу посвећивала, и наставиће то да ради, сарадњи са афричким земљама, саопштио је руски предсједник Владимир Путин на форуму "Русија - Африка" који се одржава у Москви.
Пшеница (фото: EPA-EFE / SERGEY KOZLOV) -
Пшеница (фото: EPA-EFE / SERGEY KOZLOV)

- Русија се залаже за стратешко партнерство са афричким државама и формирање глобалне агенде - истакао је он.

Путин је сигуран да ће Африка постати један од лидера новог свјетског поретка који се тренутно формира.

Осврћући се на прехрамбени споразум, он је рекао да Русија инсистира на његовој пуној реализацији како би се производи слали, не у богате земље, већ у оне којима је храна потребна.

До сада је у Африку отишло само три одсто украјинске пшенице.

Он је истакао да Русија савјесно испуњава своје обавезе по питању снабдијевања Африке храном, ђубривима и горивом.

Путин је обећао да је Русија спремна да, у случају да прехрамбени споразум не буде продужен, испоручи планирану количину афричким државама потпуно бесплатно.

- Ако ипак одлучимо да не продужимо овај споразум након 60 дана, спремни смо да испоручимо афричким земљама сав обим који је у био испоручиван раније потпуно бесплатно - рекао је Путин.

Претходно је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова изјавила да је Русија дала сагласност да се Прехрамбени споразум продужи за 60 дана, а не за 120 дана како неки медији саопштавају.

Подсјетимо, у јулу прошле године представници Русије, Турске, Украјине и УН потписали су споразум који подразумијева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Заједнички координациони центар у Истанбулу одговоран је за координацију кретања бродова. Сам споразум о житу дио је пакета споразума који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива.

Москва је истакла да овај конкретан услов није испуњен, упркос обећањима УН.