latinica  ћирилица
20/03/2023 |  15:30 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

У Ситници на Мањачи служен парастос за 33 погинула борца (ВИДЕО)

У Ситници на Мањачи, служен je парастос за 33 погинула борца Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату. Код спомен-обиљежја одржан је и историјски час.
Сјећање на страдале на Ситници - Фото: РТРС
Сјећање на страдале на СитнициФото: РТРС

Угљеша Ђуришић син је Славише Ђуришића, страдалог у Одбрамбено-отаџбинском рату. Данас се са сјетом присјећа када је као шеснаестогодишњак остао без оца.

- Када сам имао шеснаест година, нисам био ни толико мали али слика из тог времена и даље је присутна. Мислим да ће Срби ипак остати и опстати на овим просторима, без обзира шта ко мислио о нама - пича Ђуришић.

Општина Рибик у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату поднијела је велику жртву, рекао је Душко Дакић предсједник Скупштине општине Рибник.

- Имали смо велики број страдалих, великих број рањених али мислим да смо уз велику жртву успјели да се изборимо за слободу којој смо тежили вјековима на овим просторима - навео је Дакић.

Из Борачке организација Републике Српске кажу да је један од приоритетних задатака обиљежавање значајних датума из протеклог рата и да се Република Српска чува слогом и јединством.

- Сигурно да су они најзаслужнији заједно са нама који су преживјели овај рат за стварање Републике Српске, која је гарант српског народа на овим подручијима, ми припадамо оној генерацији Срба који су пви пут у историји створили српску државу са лијеве стране Дрине - навео Радан Остојић, предсједник Предсједништва БОРС-а.

Код спомен-обиљежја одржан је и историјски час.

Часу су присуствовали ученици и наставници Основне школе "Петар Кочић" из овог мјеста.