latinica  ћирилица
20/03/2023 |  16:19 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Брчко: Обустава рада у Јавном комуналном предузећу - прво упозорење (ВИДЕО)

Око 400 засполених и у Јавном комуналном предузећу у Брчком, обуставили су на сат времена рад, упозоравајући надлежне о све лошијим статусу, узрокованим поскупљењима основних животних намирница и енергената. Траже веће плате, повећање тршкова за путовање и топли оброк, као и заустављање незаконитог запошљавања, посебно на руководећим мјестима. Подсјећамо, прошле седмице у Брчком су штрајковали запослени у здравству и образовању.
Штрајк комуналаца у Брчком - Фото: РТРС
Штрајк комуналаца у БрчкомФото: РТРС

Зоран Гајић елекртичар у Електродистрибуцији незадовољан је својим статусом и мјесечним примањима. Његов рад је знатно мање вреднован него исти посао којег обављају његове колеге у Републици Српској.

-Нисам задовољан својом платом гледајући окружење, зато што у окружењу имају за 30 одсто веће плате на тим позицијама, ја имам 1.140 марака, а моја плата у Електробијељини је око 1.600 марака - каже Зоран Гајић, ЈП Комунално, Брчко.

Осим хитне исплате једнократне новчане помоћи од око 850 марака, комуналци траже и увођење Општег колективног уговора, исплату регреса од 50 одсто у односу на просјечну плату. То су минимуми испод којих они, кажу, не пристају.

- Минимално повећње плата за 250 марака, топли оброк на један одсто од просјечне плате, што је између 10 и 11 марака, увођење путног трошка за све - каже Игор Бабић, предсједник Синдиката Дистрикта.

Неправда и у запошљавању, траје од оснивања предузећа прије 15 година. Кажу да немају увид о Правилнику о систематизацији радних мјеста.

- Ради се о томе да је Комунално предузеће прије двије године платило израду Правилника о систематизацији радних мјеста, то је плаћено 60 хиљада марака, и тог Правилника о ситематизацији нема ни данас - истакла је Исмета Османовић из заштите на раду.

Око седам посланика различитих странака Скупштине подржало је захтијеве штрајкача. Плате у овом предузећу требало је према Закону о платама уједначити са платама заспослних у управи и фондовима.

- Постоји и скупштинска одлука из претходних година гдје је наложено да се плате у предузећу изједначе са платама у јавној управи, што ниакд није урађено - наглашава Боро Ристић, посланик у Скупштини Дистрикта.

Из Скупштине која је оснивач Комуналног кажу да ће раговоарати са руководством предузећа и изнаћи најбоље могуће рјешење за све засполене у дистрикту Брчко. Сутра су свој протест најавили и засполени у Јавном регистру Владе Дистрикта.