latinica  ћирилица
20/03/2023 |  16:31 ⇒ 21/03/2023 | 09:01 | Аутор: РТРС

Бањалука: Поскупљују комуналне услуге - веће цијене гријања, воде и одвоза смећа (ВИДЕО)

Слиједи поскупљење комуналних услуга у Бањалуци.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Одборници Скупштине града требало би о новим цијенама комуналија да расправљају на ванредној сједници у сриједу. Данас су усвојили Нацрт ребаланса буџета за ову годину који је нешто више од 209 милиона марака.

За стан од 60 метара квадратних, по новој рачуници, Бањалучани би требало да издвоје отприлике двије марке више за одвоз смећа. Док гријање за стан исте квадратуре било скупље око 18 марака мјесечно.

Цијене воде требало би да буду веће за 12 одсто, па би тако грађани умјесто досадашњих 0,98 пфенига плаћали марку и пет пфенига по метру кубном.

Из града појашњавају да су најављена поскупљња проузрокована рапидним растом цијена енергената.

- Укупно, за сва комунална предузећа на годишњем нивоу негативан ефекат износи 17 милиона марака. За воду, корекција је 12 одсто што је више него двоструко мање, а за гријање 19 одсто, то значи у пренесеном значењу, да је раст плате већи него што су ови трошкови - рекао је Бојан Кресојевић градски менаџер Бојан Кресојевић.

У Градској управи тврде да ће дио терета, захваљујући ребалансу буџета, бити исплаћен из градске касе.

- Потребно је да у буџет ставимо пет милиона подршке Еко топланама и другим предузећима како би сву ову инфлацију, односно како сав терет не би отишао на грађане и како би град преузео дио - рекао је градоначелник Драшко Станивуковић.

Нагомилани проблеми у градским комуналним предузећима не датирају од јуче. Усвајање Нацрта ребаланса буџета за текућу годину, први је корак ка проналаску дуго очекиваних рјешења.

- Створили смо кроз овај Нацрт ребаланса одређене предуслове, нисмо жељели да као скупштинска већина ометамо било какав процес и опет говорим, нећемо дозволити да дође до прекида испоруке топлотне енергије или да неко јавно предузеће дође у проблем са функционисањем - каже предсједник Скупштине града Љубо Нинковић.

Нацртом ребаланса обухваћена су и већ раније одобрена кредитна задужења града од 25 милиона марака која су потребна за више пројеката. За инфрастуктурне пројекте ребалансом је планирано укупно 40 милиона марака.